Tiental VN-leden gegijzeld in Democratische Republiek Congo

Voormalige Zuid-Soedanese rebellen houden een tiental VN-leden gegijzeld in een vluchtelingenkamp in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dat heeft een VN-medewerker die anoniem wenst te blijven dinsdag gezegd. Volgens de medewerker is de organisatie aan het onderhandelen over de vrijlating van haar medewerkers, die in Congo verblijven in het kader van de VN-vredesmissie Monusco.
“We kunnen bevestigen dat sommige leden van Monusco momenteel worden vastgehouden in een kamp voor oud-strijders in Munigi, in Oost-Congo”, legde hij uit. “De missie werkt aan een oplossing.” Over de nationaliteiten van de gijzelaars werd beslist niet te communiceren.
In het kamp leven zo’n 530 voormalige Zuid-Soedanese rebellen, die het geweld in hun land ontvluchtten. Ze vragen al maanden om verplaatst te worden, maar de Verenigde Naties vinden geen landen die hen willen opvangen.
Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk, maar sinds december 2013 woedt er een burgeroorlog. Die heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost.

Bron: Belga