Maduro beschuldigt VS van aansporen tot staatsgreep in Venezuela

Maduro beschuldigt VS van aansporen tot staatsgreep in Venezuela
Maduro beschuldigt VS van aansporen tot staatsgreep in Venezuela

De Verenigde Staten hebben “groen licht gegeven voor een staatsgreep in Venezuela”. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro gisteren (plaatselijke tijd) verklaard. De uithaal van Maduro is een reactie op een eerdere uitspraak van Mark Toner, de woordvoerder van het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken. Hij riep de autoriteiten in Caracas gisteren op om de protesten van de oppositie “niet langer te onderdrukken”. Toner waarschuwde Maduro en zijn getrouwen meteen ook voor de gevolgen van verdere “flagrante schendingen van de mensenrechten”. “De verantwoordelijken zullen individueel verantwoording voor hun daden moeten afleggen voor het Venezolaanse volk en de internationale gemeenschap”, klonk het.

Volgens Maduro geven de Amerikanen daarmee de facto hun goedkeuring voor een staatsgreep. Het socialistische staatshoofd deed die uitspraak tijdens een ontmoeting met het politieke en militaire establishment van het land op het presidentieel paleis Miraflores, in de hoofdstad Caracas, die live op de Venezolaanse televisie en radio te volgen was.

Tegelijkertijd riep Maduro op om parlementsvoorzitter en oppositieleider Julio Borges te vervolgen voor het “aanzetten tot staatsgreep”. Hij kondigde ook “militaire, civiele en politionele maatregelen” aan tegen een eventuele staatsgreep.

De Venezolaanse oppositie, die in het parlement de meerderheid heeft, komt nu al weken op straat tegen het beleid van de socialistische regering-Maduro. Bij die protesten kwamen al zeker zes mensen om het leven. Naast de politieke crisis kampt Venezuela ook met een zware economische malaise.

Voor vandaag heeft de oppositie opnieuw massale betogingen in het hele land aangekondigd.

Bron: Belga