Lenin Moreno ook na hertelling winnaar van Ecuadoraanse presidentsverkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Lenin Moreno blijft ook na hertellingen de nieuwe president van Ecuador. Dat heeft de kiescommissie van het Zuid-Amerikaanse land gisterenavond (plaatselijke tijd) bevestigd, na de hertelling van iets meer dan 11 procent van de stemmen. De linkse Moreno haalde het met 51,15 procent van de stemmen van zijn conservatieve uitdager Guillermo Lasso. Moreno was na de verkiezingen op 2 april al uitgeroepen tot winnaar, maar zijn concurrent Lasso vroeg toen om een hertelling, omdat er volgens hem gefraudeerd was bij het tellen van de stemmen.

Volgens de voorzitter van de kiescommissie Juan Pablo Pozo zijn er echter "geen bewijzen voor bedrog gevonden", en blijft de uitslag op een paar honderdste van een procent na dezelfde.

De oppositie reageert alvast verbolgen op de bekendmaking van de kiescommissie. De hertelling, die live op televisie te volgen was, is een "farce", aldus Lasso, onder meer omdat er geen vertegenwoordigers van de oppositie ter plaatse waren. De oppositiekandidaat eist dat de commissie eerst alle stemmen hertelt, vooraleer de nieuwe uitslag bekend te maken.

Lenin Moreno was jarenlang vicepresident onder aftredend president Rafael Correa. Als alles goed gaat, legt het nieuwe staatshoofd op 24 mei officieel de eed af voor een ambtstermijn van vier jaar.

Bron: Belga