Groen derde grootste in peiling, premier populairste politicus

Groen derde grootste in peiling

Vergeleken met de federale verkiezingen van mei 2014 heeft N-VA significant aan populariteit ingeboet, Groen, Vlaams Belang en PVDA hebben significant gewonnen. De populairste politicus van Vlaanderen is een Waal, premier Charles Michel. Dat blijkt vandaag uit de jongste peiling van De Standaard en de VRT. Met dit resultaat zou Groen als derde partij uit de stembus komen en zelfs nipt groter worden dan Open Vld, al is het verschil verwaarloosbaar. De N-VA laat peiling na peiling een licht dalende trend zien, al is de voorsprong op de concurrentie nog bijzonder groot.

Bij de populairste politici overtroeft Charles Michel al zijn collega’s. Bijna vier op de tien Vlaamse kiezers kan zich voorstellen voor hem te stemmen. In de vorige peiling stond hij nog op plaats vier. Ook zijn voorganger Elio Di Rupo (PS) was als premier wel populair, maar hij voerde de Vlaamse pop poll nooit aan.

De kloof met de nummer twee, Theo Francken (N-VA), is echter héél klein: één stem om precies te zijn. De twee zijn dus aan elkaar gewaagd. Zijn voorzitter Bart De Wever consolideert dan weer op plaats drie. Twee andere N-VA-ministers komen voor het eerst de top tien binnen: Jan Jambon en Ben Weyts.

Uit de peiling blijkt ook dat een nipte meerderheid van de Vlamingen het cordon sanitaire verwerpt. 51 procent is tegen een cordon rond het Vlaams Belang, 53 procent tegen een cordon rond PVDA.

bron: Belga