Belfius – Wallonië wil toekomst staatsbank op overlegcomité

Belfius - Wallonië wil toekomst staatsbank op overlegcomité

De Waalse regering gaat de toekomst van Belfius op de agenda van het volgende overlegcomité zetten. Dat heeft minister van Begroting Christophe Lacroix vandaag aangekondigd. Hij maakte wel duidelijk dat Wallonië niet in staat is in te stappen in het kapitaal van de openbare bank. Vrijdag meldde De Tijd dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) na de paasvakantie de privatisering van Belfius op tafel zal leggen in het kernkabinet. Eerder had ook het management van de staatsbank al aangegeven dat ze binnen de twee jaar een gedeeltelijke privatisering (minstens 30 procent) willen realiseren.

Het Waalse parlement van zijn kant had in april 2016 in een resolutie een lans gebroken voor een publieke verankering van Belfius. De parlementsleden onderstreepten dat Belfius de voorkeursbank van de lokale overheden is. Lacroix (PS) gaf die boodschap door aan premier Charles Michel (MR) en Van Overtveldt (N-VA), maar kreeg geen antwoord, zo meldde hij in het Waals parlement aan Dimitry Fourny (cdH) en Jean-Marc Dupont (PS).

Via het overlegcomité wil de Waalse regering nu betrokken worden in het debat over Belfius. Maar een instap in het kapitaal van Belfius is niet aan de orde in het Elysette. “De bedragen zijn enorm. Belfius, dat is 9 miljard euro. Een interventie zou een grote impact hebben op de schuld en de financiële rating van het Gewest”, aldus Lacroix. Kredietbeoordelaar Moody’s had de Waalse rating onlangs nog negatief gewijzigd.

Fourny is naar eigen zeggen ontgoocheld over het antwoord. De cdH-fractieleider betreurt “een zekere passiviteit” vanwege de regering en weigert nog steeds een deelname in het kapitaal uit te sluiten. In 2015 had de toenmalige minister van Openbare Besturen Paul Furlan (PS) aangegeven dat zijn kabinet een mogelijke instap van het Waalse Gewest in het kapitaal van Belfius bestudeerde voor het geval het federale niveau de bank zou loslaten.

bron: Belga