Strijd tegen tropische ziektes succesvol

Een aantal tropische ziekten is de afgelopen tien jaar sterk teruggedrongen. "Miljoenen mensen zijn van invaliditeit en armoede gespaard gebleven", stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De slaapziekte die door tseetseevliegen overgedragen wordt, daalde bijvoorbeeld op vijftien jaar tijd met 89%, blijkt uit cijfers van het WHO. Zo werden er in 2015 wereldwijd minder dan 3.000 gevallen geregistreerd. Ook lopen steeds minder mensen kans op elefantiasis, waarbij parasitaire wormen in het lymfevatenstelsel extreme zwellingen van de onderste ledematen veroorzaken. In 2015 behandelden gezondheidsmedewerkers wereldwijd 560 miljoen mensen preventief tegen de wormen. Daarmee is de ziekte bijna uitegroeid, want in 1986 waren er naar schatting wereldwijd nog rond de 3,5 miljoen gevallen.

Schoon water

Volgens de WHO-secretaris-generaal Margaret Chan hebben de politici in de getroffen landen een tandje bijgestoken, worden geneesmiddelen beter gefinancierd en zijn de levensomstandigheden van vele mensen verbeterd.

Toch betekent dat niet dat we nu op onze lauweren kunnen rusten, waarschuwt de organisatie. Vooral de bestrijding van zika moet nu voorrang krijgen. "Om tropische ziekten nog verder terug te dringen is het belangrijk dat er schoon water en goede sanitaire voorzieningen voorhanden zijn", staat er te lezen in een rapport van de WHO. Volgens de organisatie hebben nog steeds 2,4 miljard mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen zoals een toilet.