De perfecte selfie trek je vanop links

Om de ideale selfie te trekken draai je best je linkerkant naar de camera. Volgens wetenschappers is die aantrekkelijker dan je rechterzijde. 
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Wat maakt een selfie geslaagd? Anukka Lindell, dokter in de experimentele neuropsychologie aan de Universiteit van Melbourne, probeerde het antwoord te achterhalen door foto's op Instagram te analyseren.

De Australische nam meer dan 200 zelfportretten onder de loep en kwam daarbij tot de vaststelling dat de meeste selfies getrokken worden vanop links: 41%, tegenover 31,5% vanop rechts en 19,5% frontaal. Ze stelde ook vast dat vrouwen een meer uitgesproken voorkeur hebben voor hun linkerkant dan mannen.

"Voor de perfecte selfie kijk je best niet recht in de camera, tenzij je groter wil lijken", zegt Lindell. "Het valt aan te raden om je hoofd 3/4 of 2/3 te draaien. Zo komen je jukbeenderen beter tot hun recht en lijk je slanker."

Haar inzicht is niet nieuw, want doorheen de geschiedenis hebben schilders er vaak voor gekozen om hun modellen vanop links te schilderen. De Mona Lisa van Da Vinci is waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld.