Juventus steekt stokje voor tweede mirakel van Camp Nou

Juventus steekt stokje voor tweede mirakel van Camp Nou
AFP / M. Bertorello

Juventus heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Italianen speelden 0-0 gelijk op het veld van Barcelona, wat volstond na de ruime overwinning in de heenwedstrijd. Ook revelatie Monaco gaat door, na winst tegen het Duitse Borussia Dortmund.

Zat er een tweede ‘remontada’, of terugkeer, in? Dat was dé vraag voor afvang van Barcelona-Juventus. Messi en co verloren in Italië met 3-0, maar bewezen in de achtste finales tegen Paris Saint-Germain dat ze in staat zijn tot mirakels.De spelers van de Italiaanse landskampioen hadden duidelijk ook naar die wedstrijd gekeken. In tegenstelling tot de Fransen gingen ze meteen op zoek naar een doelpunt, wat een aantrekkelijk begin van de wedstrijd opleverde.

Juventus-spits Higuain opende de debatten met een te hoge volley en aan de andere kant vond ook Rakitic het kader niet. De grootste mogelijkheid was voor Messi, maar het schot van de vedette van Barcelona ging nipt naast.

Na een vurig eerste kwart van de wedstrijd nam het tempo gaandeweg af. Juventus stond goed opgesteld en de Spanjaarden vonden geen weg door de zwart-witte muur. De intensiteit verplaatste zich meer en meer van het spel naar de duels. Vooral Neymar zocht een paar keer uitdrukkelijk de aandacht van de scheidsrechter en kreeg uiteindelijk zelf een geel karton onder de neus geschoven.

Messi had zijn dagje niet

Ondanks het vele balbezit van de thuisploeg, bleven de Italianen gevaar inboezemen op de counter. In het begin van de tweede helft kreeg Cuadrado zo tot twee keer toe een uitgelezen kans voorgeschoteld. De eerste poging ging voorlangs, de tweede werd door Barça-doelman Ter Stegen in het zijnet geduwd.

Barcelona reageerde met een gevaarlijk schot van Messi en kort daarna een vrije trap, maar toen viel de machine opnieuw stil. Het tempo dat de Catalanen ontwikkelden lag te laag en de voorzetten werden met sprekend gemak onschadelijk gemaakt. Zelfs de inbreng van een tweede spits haalde weinig uit.

De Spanjaarden probeerden het nog met de moed der wanhoop, maar niets kon de Italiaanse verdediging verschalken. De wedstrijd eindigde op een zoutloze 0-0. Meer dan genoeg voor Juventus, dat zich dankzij de ruime winst in de heenwedstrijd mag opmaken voor de halve finales van de Champions League.

In de andere kwartfinale breiden de Monegasken een vervolg aan hun Europese sprookjesverhaal. Mbappé, het nieuwe godenkind van de Fransen, leidde zijn ploeg met een vroege goal naar een 3-1-overwinning. Dortmund had ook al in eigen huis verloren.