Hoe krijg ik die vervelende wallen en donkere kringen weg?

Foto Pixabay

Je kent het gevoel wel, na een nachtje stappen sta je op en dan zie je plost het volgende in de spiegel: wallen. Een nachtmerrie om die weg te krijgen.

Eerst en vooral moet je weten dat wallen en donkere kringen niet hetzelfde zijn. Donkere kringen zijn verkleuringen onder de ogen, het lijkt een beetje op een schaduw. Wallen zijn geen verkleuring, maar wel een verdikking. Daarom verschillen de oplossingen voor beide problemen ook.

De meest voorkomende reden voor de blauwgrijze kringen is een slaapgebrek, maar ook een tekort aan vitamine C en E en te weiinig vocht kunnen de boosdoener zijn. Wallen zijn dan vooral genetisch of het resultaat van een vocht- of vetophoping onder de ogen.

Oplossing

Tegen donkere kringen valt niet veel meer te doen dan slapen. Een slaaptekort zorgt ervoor dat je lichaam extra cortisone aanmaakt en die breekt collageen af. Hierdoor wordt de huid onder de ogen dunner en zijn de bloedvaten beter te zien. Dat zijn dan de donkere plekken die we zien. Wat je ook nog kan doen, is een oogcrème met lichtreflecterende deeltjes aanbrengen om de kringen optisch minder zichtbaar te maken. Probeer bij het smeren van de crème je onderoogleden te masseren, zo stimuleer je de doorbloeding.

Een andere oorzaak kan hyperpigmentatie zijn. Dan heb je paarsblauwe kringen omdat de huid van de onderoogleden te veel pigmentatie heeft. Dit komt vooral bij mensen met een donkere huid voor. In dat geval zal slaap inhalen niet veel helpen, dan gebruik je beter een oogcrème op basis van retinol of vitamine K.

Heb je een verdikking onder de ogen, dan heb je wallen. Probeer dan om ’s ochtends het vocht af te drijven door een massage. Doe dat best met een oogcrème met ingebouwde roller waar cafeïne in zit. Dat heeft namelijk een vochtafdrijvende werking. Als je wallen hebt vanwege een allergische reactie dan gebruik je best een zalf uit een tube, dat is iets hygiënischer. Smeer dan zeker geen geparfumeerde producten op je onderoogleden.