Failing Forward: «Vaak komt succes pas na falen»

Piet Huysentruyt, Jan Verheyen, Ianka Fleerackers… Iedereen gaat wel eens in de faut. Is dat erg? Meestal niet. Tenzij je ondernemer bent. Dan kan elke mislukking de laatste zijn.

Helaas, er bestaan nog taboes in Vlaanderen. Bijvoorbeeld het taboe van de ondernemer die failliet gaat. Ondernemers die een grote fout begaan of failliet gaan, worden nog te vaak scheef bekeken. Vervolgens hebben ze het moeilijker om een nieuwe zaak uit de grond te stampen en om wat ze geleerd hebben om te zetten in de praktijk.

« Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan mezelf twijfel. Maar zal ik daardoor stoppen? Neen. Falen is part of the game. »

Ianka Fleerackers, actrice

Nood aan ondernemers met durf

“Ondernemende Vlamingen die de mist in gaan, mogen niet langer scheef bekeken worden”, vindt Karen Boers, CEO van Startups.be. Haar organisatie zet hiervoor al jaren de grote ‘Failing Forward’-conferentie op. Vanaf nu steunt ook Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport  Philippe Muyters het project.

“Ons land heeft nood aan ondernemers die durven opnieuw beginnen”, zegt Muyters aan Metro. “Falen mag en moet zelfs. Vaak komt succes pas na ettelijke pogingen en evenveel mislukkingen. Het komt erop aan om door te zetten.”

Falen en weer opstaan

Ondernemen is een parcours van vallen en opstaan. Dat erkennen ook tal van bekende ondernemers tijdens de campagne Failing Forward.

“Bij een dansoefening als kind viel ik keer op keer”, vertelt actrice Ianka Fleerackers. “Ik vroeg aan mijn lerares: ‘Waarom val ik altijd?’. ‘Omdat je aan het leren bent. Het is een moeilijke beweging en daardoor val je’. ‘Maar het doet pijn’. Ze antwoordde: ‘Val dan anders’. Toen besefte ik: ‘Ja, het is waar, ik zal altijd vallen, maar de manier waarop ik val, kan anders, waardoor ik mezelf minder pijn doe’. En dat is wat wij, ondernemers, moeten leren.”

Falen is voor haar en andere ondernemers part of the game. En het levert heel wat adviezen op om beter te doen.

Ook benieuwd naar de mislukkingen van Hans Bourlon, Jan Verheyen, Inge Geerdens en Piet Huysentruyt? Klik door naar www.metfalenenopstaan.be.


Onderteken ons manifest!

Wellicht maak ook jij moeilijke momenten mee bij de uitoefening van je job. Of is niet elk project even succesvol. We falen allemaal weleens… om nadien weer recht te krabbelen. Wat als je ondernemers in moeilijkheden met een paar muisklikken een hart onder de riem kan steken? Ondernemen doe je met falen en opstaan. Het wordt dan ook tijd dat we samen dit taboe doorbreken! En jij kunt ondernemers hierbij helpen.

5 redenen om nu het manifest te ondertekenen:

  1. Je doorbreekt net als duizenden Vlamingen het taboe rond falend ondernemerschap.
  2. Je wil ondernemers die leren uit hun fouten de kans geven opnieuw te ondernemen.
  3. Je wil een rijkere maatschappij.
  4. Je maakt zelf weleens een fout. Persoonlijke projecten lukken niet altijd.
  5. Je hebt 30 seconden de tijd om je gegevens in te vullen.

Ga naar metfalenenopstaan.be/manifest.