Failing Forward Coffee Break: « Uit falen kan je alleen maar leren! »

Durven starten. Durven risico’s nemen. En durven falen. Met deze heilige drievuldigheid brengen we meer welvaart in Vlaanderen.

“Ik weet het nog heel goed”, zegt minister Philippe Muyters (55). “Toen ik nog Voka-baas was, plaatste een rechter tijdelijk een 12-jarig meisje in ons gezin. Maar dat mislukte compleet. We kregen geen hulp van buitenaf en vroegen zelf ook te laat om hulp. Daar stond ik dan. Ik was baas van de werkgeversorganisatie, maar kon de problemen van een 12-jarig meisje niet oplossen.”

Deze mislukking blijft de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport bij. Muyters beseft dat falen nog steeds geen optie is voor veel ondernemers en Vlamingen.
“Ondernemers geven ons aan hoe moeilijk het is om fouten te maken”, zegt Frederik Tibau (41), content director bij Startups.be. “Ze verliezen er zelfs vrienden en familie mee.”

Blijf plannen maken

Ook ondernemer David Kesteloot (41) kreeg negatieve reacties. Hij staat aan de wieg van een tiental ondernemingen. “Slechts twee gingen failliet, wat eigenlijk niet mis is”, lacht Kesteloot. “En toch ben ik voor velen een failliete ondernemer. Bijvoorbeeld, leasemaatschappijen weigeren me als klant. Daarentegen de banken. Zij hebben wel oog voor goede projecten. Je maakt kans als je met een sterk plan afkomt.”
Wanneer Muyters, Kesteloot en Tibau in gesprek gaan, blijkt een plan cruciaal in het gezond ondernemen.

“Een ondernemersplan is heel belangrijk”, zegt Muyters. “Wanneer je de doelstellingen uit dit plan niet bereikt, denk je na over wat er misloopt en hoe het beter kan. Iedereen kan zelf een ondernemersplan opstellen. Maar het grotere probleem pakken we best collectief aan.”

Falen is leren

“Falen moet aanzien worden als een deel van het leerproces dat je doormaakt als ondernemer”, weet Tibau. “We moeten onze cultuur veranderen”, vult Muyters aan. “Silicon Valley in de VS is een succes omdat je er mag slagen én lukken. Hier is het allebei een probleem. Wat ik vooral erg vind, is dat velen niet durven starten uit schrik om te mislukken.”

Kesteloot liet zich niet tegenhouden net na zijn studies. “Nu ben ik wel voorzichtiger. Ik weet bijvoorbeeld dat goede adviseurs cruciaal zijn. Mijn boekhouder denkt met me mee en helpt me de polsslag van mijn onderneming te voelen.”

Een ander advies dat Kesteloot graag doorgeeft aan mensen die opnieuw beginnen: “Blijf mensen aanspreken. Van de tien man die je aanspreekt, staat er zeker één open voor je verhaal. Die persoon kan waardevol zijn.”

“Ondernemen is inderdaad een teamsport”, zegt Muyters. “Elke dag moet je het verschil maken met je concurrenten. Dat kan je niet alleen.”


Met deze 10 adviezen red je het beter

Ondernemer David Kesteloot, content director Frederik Tibau en Vlaams minister Philippe Muyters ondersteunen ondernemers. Hun beste 10 ondernemersadviezen?

  1. School je als ondernemer. Volg cursussen.
  2. Zet je fierheid aan de kant. Iedereen maakt fouten.
  3. Maak een sterk businessplan wanneer je start en opnieuw start.
  4. Praat over je successen en mislukkingen. Openheid is cruciaal.
  5. Zoek complementaire talenten om je team aan te vullen.
  6. Houd je kosten in het oog. Geld dat je binnenkrijgt, kan je niet volledig uitgeven.
  7. Stort de btw van grote facturen meteen door. Zo voorkom je een onverwacht hoge btw-afrekening.
  8. Vraag je boekhouder of een andere adviseur je te waarschuwen wanneer het de verkeerde kant opgaat.
  9. Geef niet op, al krijg je veel tegenwind.
  10. Zoek hulp bij Voka, Unizo of Dyzo, wat een organisatie is voor ondernemers in moeilijkheden.

www.metfalenenopstaan.be


Philippe Muyters

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

“Als Walt Disney een Vlaming was geweest, hadden we de film Sneeuwwitje nooit gezien. Hij creëerde die na twee keer te falen. Dat mislukken gunnen we ondernemers in Vlaanderen te weinig.”

 

Frederik Tibau

Content director bij Startups.be

“Het grootste risico waar Belgen mee geconfronteerd worden, is dat ze geen risico durven te nemen. Mensen die ondernemen verdienen dus ons respect, ook als ze falen.”

 

David Kesteloot

Serie-ondernemer

“Als twee creatievellingen startten we een bedrijfje op in een nieuwe markt. Dat kon niet goedkomen. Wij hadden iemand nodig die ons ondersteunde en het dagdagelijkse beleid opvolgde.”