Failing Forward: 5 troeven die je doen slagen als ondernemer

Wat heb je als ondernemer nodig om te slagen? Hoe kan je weer opstaan na een mislukt project? Reken hiervoor op volgende troeven:

Geld

“Ik had net zoals zoveel starters te weinig geld opgehaald”, erkent Sylvia Feytons, vroegere onderneemster en projectmanager van Failing Forward en Bizidee. “Ik had mijn plan opgemaakt en hiervoor financiering gezocht. Maar als ondernemer heb je ambities en wil je steeds meer doen, wat meer geld vraagt. Zorg ervoor dat je investeerders vindt die voldoende kapitaal verschaffen voor twee jaar ondernemen.”

Droom

Ondernemers zijn dromers. “Maar na een falen durven ze vaak niet meer dromen”, stelt Sylvia vast. “Ze zijn hun zelfvertrouwen kwijt. Ze hebben schrik om te groot te denken, en om voluit in zichzelf te geloven. Mijn advies? Durf opnieuw dromen.”

Zelfkennis

Een goede ondernemer kent zichzelf. “Helaas zijn velen vergeten wie ze waren in hun kindertijd, toen ze nog niet gekneed waren door school, de maatschappij en wetgeving.” Sylvia’s advies? “Ga weer op zoek naar de avonturier, de leider of het kind dat buiten of binnen de lijntjes kleurde.”

Energie

Ondernemer word je om te doen wat je graag doet. “Blijf deze energie opzoeken”, zegt Sylvia. “Ik doe 75% taken die me energie geven, 25% die me energie kosten. Dat evenwicht is belangrijk. Natuurlijk kan je evolueren in wat je gelukkig maakt en wat niet. Zo dacht ik niet graag te verkopen, maar heb ik geleerd authentiek de markt op te gaan, vanuit mijn passie.”

Team

Veel ondernemers starten alleen, of met twee. Sylvia raadt je een team aan. Zij en haar vennoot waren gepassioneerd, maar konden niet meer alles doen toen het project groeide. “Dan sta je voor de keuze. Zoek je een vennoot? Neem je personeel in dienst of vraag je freelancers? Alles heeft zijn kost. Begin daarom op voorhand met meer vennoten.”