Failing Forward: 4 adviezen om faling te voorkomen

Wanneer schakel je een advocaat in? Wanneer roep je om hulp? Als het water je aan de lippen staat? Luc Wynant, Oprichter en partner van advocatenkantoor Van Olmen & Wynant merkt dat veelbelovende bedrijven soms plots van de radar verdwenen zijn. Zijn advies om dit te voorkomen?

Advies 1: Schakel adviseurs in

“Er zijn nochtans veel mogelijkheden om een vennootschap bescherming en structuur te geven”, zegt advocaat Luc Wynant. “Het belangrijkste: win tijdig advies in van boekhouders, accountants of advocaten.”

Advies 2: Laat raad van bestuur werken

“Alle succesvolle bedrijven hebben een goede raad van bestuur”, ervaart Wynant. “Dat wil zeggen dat er experts in zetelen, die regelmatig vergaderen. Ze dagen de zaakvoerder uit en bewaken de richting die het bedrijf financieel en structureel uitgaat.”

Advies 3: Check cashniveau continu

Vooral liquiditeitsproblemen doen vennootschappen de das om. Wanneer de btw, sociale zekerheid en leveranciers niet meer betaald worden, komen de problemen. “Volg daarom de cashpositie van je vennootschap nauw op.”

Advies 4: Volg wetgeving op

Steeds meer wetten, strenge regelgeving, complexere contracten… “Het juridische is niet weg te denken. Geen zaakvoerder ontkomt hieraan. Zo zal de nieuwe privacywetgeving volgend jaar een impact hebben op elke vennootschap. Laat dat opvolgen door een specialist. Je hoeft als ondernemer niet alles zelf te doen.”