Stembusgang VK verandert niets aan timing Brexit-onderhandelingen

Stembusgang VK verandert niets aan timing Brexit-onderhandelingen
Stembusgang VK verandert niets aan timing Brexit-onderhandelingen

De vervroegde Britse parlementsverkiezingen, die op 8 juni moeten plaatsvinden, veranderen niets aan de timing van de Brexit-onderhandelingen. Dat zeggen de woordvoerders van Europees president Donald Tusk en van de Britse premier Theresa May. “De Britse verkiezingen veranderen de plannen van de EU27 niet”, zegt Tusks woordvoerder Preben Aaman. Zaterdag 29 april leggen de Europese staatshoofden en regeringsleiders tijdens een buitengewone Europese top de ‘richtsnoeren’ vast voor de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU. Enkele weken later wordt, op voorstel van de Europese Commissie, het definitieve onderhandelingsmandaat goedgekeurd. Eind mei, begin juni kunnen dan de eigenlijke onderhandelingen worden opgestart.

Ook volgens de woordvoerder van Theresa May komt de Brexit-timing niet in het gedrang. “Alles gaat door zoals gepland”, zei hij.
May en Tusk belden elkaar dinsdag al over het voornemen om vervroegde verkiezingen te organiseren. Het was een goed gesprek, zei Tusk, die zich in een tweet liet ontvallen dat hij de hand van de Britse regisseur Alfred Hitchcock ziet in de afwikkeling van de Brexit-saga. “Het begint met een aardbeving, en vervolgens neemt de spanning toe.”

Bron: Belga