Nobelprijswinnaars economie maken plannen Le Pen met de grond gelijk

Nobelprijswinnaars economie maken plannen Le Pen met de grond gelijk

Het verkiezingsprogramma van Marine Le Pen is “anti-Europees, protectionistisch en destabiliserend voor Frankrijk en Europa”. Dat is de conclusie van 25 winnaars van de Nobelprijs Economie, nadat ze door de krant Le Monde werden losgelaten op de plannen van de extreemrechtse presidentskandidate. Enkele van de 25 Nobelprijswinnaars werden door Le Pen al verschillende keren geciteerd om haar economische relanceplannen te ruggensteunen, zeer tegen de zin van de economen zelf.

“Enkele van ons zijn door kandidaten voor de Franse presidentsverkiezingen, met name Marine Le Pen en haar partijgenoten, geciteerd om een politiek programma met betrekking tot het Europese vraagstuk te verdedigen”, aldus de 25 vermaarde economen, onder wie de Amerikaan Robert Solow, de Indiër Amartya Sen en de Fransman Jean Tirole. “Ondanks onze verschillende standpunten omtrent de muntunie en de relancepolitiek, zijn we het wel eens dat we deze instrumentalisering van het economische denken veroordelen”, klinkt het scherp.

De topeconomen schieten vervolgens met scherp op de voorstellen van Le Pen. “De evoluties die ze voorstelt, zouden Frankrijk destabiliseren en zouden de samenwerking tussen de Europese landen – die nu voor economische en politieke stabiliteit zorgt – in gevaar brengen”, klinkt het. “Isolationistische en protectionistische politiek en competitieve devaluaties (…) zijn gevaarlijke middelen om groei te genereren en zullen Frankrijk en zijn handelspartners schade toebrengen.”

Tot slot nemen de economen ook Le Pen’s anti-migratiestandpunten op de korrel. “Als ze goed geïntegreerd zijn op de arbeidsmarkt, kunnen migranten een economisch voordeel betekenen voor het gastland”, menen de Nobelprijswinnaars.

bron: Belga