Nicola Sturgeon: “May plaatst partijbelang nog maar eens bovenaan”

Nicola Sturgeon: "May plaatst partijbelang nog maar eens bovenaan"

De aankondiging van de Britse premier Theresa May om vervroegde parlementsverkiezingen voor te stellen, “is een van de meest opmerkelijke politieke ommezwaaien van de recente politieke geschiedenis”. Dat zegt Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland en leidster van de Scottish Nationalist Party. “Theresa May plaats het belang van haar partij nog maar eens boven het belang van het land.” May wil naar eigen zeggen “politieke stabiliteit” creëren om het land voorbij de Brexit te leiden, maar Sturgeon ziet een meer partijpolitieke reden voor haar beslissing. “Ze rekent er duidelijk op dat de Tories in Engeland een grotere meerderheid kunnen winnen wegens de grote onenigheid binnen Labour”, zegt ze dinsdag in haar reactie. Ze wijst ook op de “U-turn” van May, die de voorbije maanden meermaals zei dat ze geen vervroegde verkiezingen nastreefde.

Volgens Sturgeon zullen de verkiezingen van 8 juni belangrijk zijn voor de toekomst van Schotland. Ze hekelt de “rechtse, door saneringen geobsedeerde Tory-regering die in Schotland geen mandaat heeft maar denkt dat het eender wat kan doen”. Bij de vorige algemene verkiezingen in 2015 haalde Sturgeons SNP 56 van de 59 Schotse parlementszetels binnen, de Tories slechts 1. Nu nieuwe verkiezingen laten uitschrijven, is “wat Schotland betreft een gigantische politieke misrekening van de eerste minister”, zegt Sturgeon.

Vooral over de Brexit liggen de Schotten op ramkoers met May en haar regering. Niet alleen stemden de Schotten massaal tegen het Britse vertrek uit de EU, Sturgeon wil ook een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wanneer duidelijk wordt hoe de Brexit er concreet zal uitzien.

bron: Belga