Nederlands project over Molenbeek wint journalistenprijs

Het Nederlandse multimediale project ‘Bij ons #inMolenbeek’ (NOS op 3) is dinsdagavond in de prijzen gevallen bij de bekendmaking van De Tegel in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Die Nederlandse journalistieke vakprijzen werden voor de tiende keer uitgereikt. Voor het project woonde Mustafa Marghadi een maand lang in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, die wereldnieuws werd na de aanslagen in Parijs en Brussel. ‘Bij ons #inMolenbeek’ won in de categorie nieuwsverslaggeving. Ook AD-journalisten Ingrid de Groot en Peter Groenendijk gingen er vandoor met een Tegel (nieuws) voor hun berichtgeving over de fabriek van DuPont in Dordrecht. Ze deden een jaar lang onderzoek naar het bedrijf, dat werknemers jarenlang blootstelde aan C8. Daarmee wordt teflon gemaakt, de antiaanbaklaag in pannen. Deze stof bleek gevaarlijk voor de volksgezondheid.
De Tegel voor beste achtergrond ging naar Sarah Sylbing en Esther Gould voor de documentaireserie Schuldig (Human) over een wijk in Amsterdam-Noord waar schulden aan de orde van de dag zijn. Sjors van Beek won de prijs voor beste onderzoek naar de ‘malafide transportwereld’ voor De Limburger. Maud Effting en Huib Modderkolk kregen de Tegel voor beste interview ‘Van golden boy tot total loss’ (de Volkskrant) met de voormalig woordvoerder van Geert Wilders.
Verder ging de publieksprijs naar het interview ‘Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman’ van Thomas Rueb in NRC, over een Marokkaans-Nederlandse politieman die werd gearresteerd door zijn collega’s omdat ze niet geloofden dat hij een agent was. Hij kreeg hiervoor ruim 3.200 stemmen.

Bron: Belga