Franse presidentsverkiezingen – Een van verdachten in Marseille had banden met jihadisten in België

Eén van de twee terreurverdachten die gevat zijn in Frankrijk had een link met België. Dat heeft de procureur van Parijs dinsdag gezegd. Vijf dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen werden dinsdagochtend in Marseille twee mannen gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag. Het gaat om mannen met de Franse nationaliteit, de 22-jarige Clément B en de 29-jarige Mahiedine M. Er is bij huiszoekingen bij de mannen drie kilogram explosieven, wapens en een vlag van Islamitische Staat gevonden, zo meldt de procureur van Parijs, François Molins.
De jongste van de twee zou banden gehad hebben met de jihadistische beweging in België, zo voegde de procureur er aan toe. Hij zou zich in 2007 tot de islam bekeerd hebben na contacten met de Tsjetsjeense gemeenschap, zo melden enkele Franstalige Belgische media. Volgens de procureur had de jongeman contacten met geradicaliseerde jongeren in Verviers.
Het duo zou een “imminente” aanslag hebben beraamd, met name tijdens de presidentsverkiezingen. De precieze doelen zijn niet bekend.
De twee zouden volgens radiostation Europe 1 al vier dagen “actief” zijn opgespoord.
Minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl bevestigde op een persconferentie dat de aanslag “voor de komende dagen op Frans grondgebied was gepland”.
Volgens een bron dichtbij het onderzoek waren de twee “gekend voor radicalisering”. Ze zaten reeds achter de tralies voor feiten zonder terroristisch karakter.
Enkele kandidaat-presidenten zijn donderdag verwittigd voor een dreigende aanslag. Het gaat in het bijzonder omtrent Marine Le Pen, François Fillon en Emmanuel Macron.

bron: Belga