Europees netwerk van minisatellieten met succes de ruimte in

Vanop de basis Cape Canaveral zijn dinsdag 28 minisatellieten van het Europese project QB50, dat onder Belgische leiding staat, gelanceerd richting het internationale ruimtestation ISS. Ze zullen eind april in een baan om de aarde worden gebracht om de onderste lagen van de thermosfeer te bestuderen. “Een wereldprimeur”, zegt het in België gevestigde von Karman instituut, dat de leiding heeft over het QB50-project. Het ruimtetuig met de nanosatellieten (één zo’n CubeSat weegt minder dan 1,33 kilogram) zal de komende dagen aan het ISS worden gekoppeld. Eens ze in een baan om de aarde zijn gebracht, zullen de satellietjes meermaals per dag rond de aarde draaien en metingen uitvoeren van de gasmoleculen en de elektrische deeltjes waaruit de thermosfeer is samengesteld.
“Kennis van de samenstelling van dit deel van de thermosfeer is heel belangrijk om het juiste terugkeertraject in de atmosfeer van een ruimtetuig te kunnen bepalen”, aldus het von Karman instituut. De gegevens zullen ook gebruikt worden als studiemateriaal om de relatie tussen de aardse atmosfeer en de straling van de zon beter te begrijpen.

Na één tot twee jaar zullen de CubeSats opbranden in de atmosfeer.
Het QB50-netwerk omvat in totaal 36 satellietjes. De laatste acht worden normaal in mei naar het ISS geslingerd.
Er werken universiteiten en onderzoeksinstellingen uit 23 landen aan het project, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie.

bron: Belga