Massa proefpersonen geeft zich op voor ‘Cordon’ in het echt

containerdorp waar de proefpersonen zullen huishouden
Belga / N. Maeterlinck

Naast het het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is een containerdorp gebouwd voor een wetenschappelijk onderzoek. Minstens 150 mensen hebben zich bij het UZA opgegeven als mogelijke proefpersonen bij hun experiment voor een nieuw poliovaccin.

 

“Al die kandidaten zijn nog niet gescreend”, zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de universiteit. “Er zullen er nog heel wat afvallen. Maar er is inderdaad veel interesse om deel te nemen.”

De vrijwilligers zullen een vergoeding krijgen van enkele duizenden euro’s. Maar als dat hun enige motivatie is om mee te doen, zullen ze nul op hun rekest krijgen. “Tijdens de uitgebreide screeningen wordt er ook naar de motivatie gekeken. Als we alleen dollartekens in de ogen van de kandidaten zien glinsteren, vrees ik dat ze de selectie niet halen. We zoeken mensen met een groot hart voor de wetenschap.”

De universiteit zal ook bij haar eigen studenten op zoek gaan naar mogelijke proefpersonen. Ze begint volgende week met een communicatie-actie naar haar 2.000 Nederlandse studenten toe. De deelnemers moeten namelijk inwoners zijn van landen waar de kinderen vroeger een geïnactiveerd poliovaccin kregen, zoals Nederlanders of Denen. Belgen komen niet in aanmerking.

Het experiment zal tijdens de maanden mei en juni plaatsvinden. Tijdens de blok- en examenperiode dus. Mochten er tussen de deelnemers studenten zijn van de Universiteit Antwerpen, dan zal de school een alternatieve methode zoeken om de leerling zijn of haar examens af te laten leggen, bijvoorbeeld via Skype.