Britten overwegen ‘baristavisum’ in te voeren

barista
Foto PIxabay

Groot-Brittannie denk volop na over de periode na de brexit. Een mogelijk voorstel is een ‘baristavisum’.

Wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten heeft, zal het land af te rekenen krijgen met een tekort aan horecapersoneel. Daarom stelt Lord Green van de rechtse denktank Migration Watch UK voor om een visum voor Europese jongeren die willen werken als barman of -vrouw in te voeren. Dat heeft hij gezegd aan The Sun. Desgevraagd noemde minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd dat een “goed idee”.

Voorwaarden

Er zouden wel voorwaarden aan verbonden zijn. Zo zou het visum maximum twee jaar geldig zijn. Bovendien maken de jongeren geen aanspraak op sociale huisvesting en op voordelen van de sociale zekerheid. Op die manier willen de Britten gecontroleerde migratie toestaan na de brexit.

Bij het referendum waarbij een meerderheid van de inwoners stemde om de Europese Unie te verlaten, was een van de argumenten dat migranten zwaar wegen op de sociale zekerheid. Dat zou op deze manier vermeden moeten worden.

Te vroeg

Het is echter nog te vroeg om uitspraken te doen over hoe het migratiebeleid van het VK eruit zal zien na de brexit, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan The Sun. “Door de EU te verlaten kan Groot-Brittannië het immigratiesysteem weer zelf in handen nemen”, klonk het. “Heel de regering werkt samen om de verschillende opties uit te werken die het best mogelijke resultaat voor de Britse bevolking garanderen. Maar aangezien we momenteel al die opties bekijken, zou het verkeerd zijn om daar nu al bindende uitspraken over te doen.”