Binnenkort weten we eindelijk hoe een zwart gat eruit ziet

Zwart gat
ESO/M. Kornmesser

Als alles goed gaat, krijgen we volgend jaar de allereerste foto van een zwart gat te zien. Astronomen hebben geprobeerd om met verschillende radiotelescopen zo’n destructieve gigant vast te leggen op de gevoelige plaat. 

Om een foto te maken van het zwarte gat deden wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) beroep op twaalf radiocentra van over de hele wereld. Samen vormen die een virtuele telescoop. Begin 2018 moeten de onderzoekers de eerste resultaten in handen hebben.

WaarnemingshorizonHet zwarte gat in kwestie is Sagittarius A*, dat zich 26.000 lichtjaren van onze planeet bevindt, knal in het midden van onze Melkweg. Een zwart gat is een gebied dat alles, licht of materie, opslokt als het te dicht in de buurt komt. De grens die bepaalt of je nog aan zo’n zwart gat kan ontsnappen, wordt de waarnemingshorizon genoemd.

Zwaartekrachttheorie

De experts hopen dus een glimp op te vangen van die waarnemingshorizon. Als ze daarin slagen, hebben ze het eerste directe bewijs van het bestaan van zwarte gaten. Zo’n foto zou bovendien aantonen of de zwaartekrachttheorie van Einstein klopt. Indien de verwachtingen van de astronomen niet worden ingelost, moet de theorie van Einstein eventueel herbekeken worden.