WK snooker – Luca Brecel laat achtste finale uit handen glippen

WK snooker - Luca Brecel laat achtste finale uit handen glippen

Luca Brecel (WS-30) is er niet in geslaagd zich voor de achtste finales van het wereldkampioenschap snooker te plaatsen. De 22-jarige Limburger moest maandag in het Crucible Theatre van Sheffield in de eerste ronde met het kleinste verschil, 10-9, de duimen leggen voor de Honkonger Marco Fu (WS-8). Zondag had Brecel een 2-7 voorsprong genomen in de eerste sessie, maar maandag was Fu heel wat beter bij de les. Met breaks van 75 en 83 trok de nummer acht van de wereld meteen de eerste twee frames naar zich toe. Brecel antwoordde met een break van 56, maar stapelde vervolgens de missers op, wat Fu toeliet tot 8-8 terug te komen. Toen Brecel na een zeldzame fout van “Cue-Man-Fu” nog eens een uitstekende mogelijkheid kreeg, werd hij genekt door de scheidsrechter. Die had een doorstoot gezien, maar hij was dan wel de enige. Een sportieve Fu stelde voor om de videobeelden te bekijken, maar daar wou de referee niet op ingaan. Zijn dubieuze beslissing had uiteindelijk geen gevolgen. Met een break van 78 haalde Brecel alsnog het spelletje binnen, om zo als eerste op één frame van de zege te komen. Brecel kreeg in het volgende frame een kans om het af te maken, maar het was Fu die na een fluke een reeks van 85 wegpotte om zo een beslissende negentiende frame uit de brand te slepen. Daarin toonde de 39-jarige Hongkonger, twee keer halvefinalist op het WK, zich het koelbloedigst.
Volgende week zondag en maandag neemt Fu het in de achtste finales (best of 25) op tegen de Australiër Neil Robertson (WS-9), wereldkampioen in 2010, of de Thaise WK-debutant Noppon Saengkham (WS-72).
Het was de tweede WK-deelname voor Brecel. In 2012 werd hij met 17 jaar en 45 dagen de jongste deelnemer in de geschiedenis. Toen ging hij er in de eerste ronde met 10-5 uit tegen de Schot Stephen Maguire (WS-24).

.bron: Belga