Socialistisch Ziekenfonds recupereert 500.000 euro van foute patiëntenfacturen

Leden van het Socialistisch Ziekenfonds hebben in 2016 meer dan 500.000 euro bespaard op hun patiëntenfactuur. Dat is 20 procent meer dan in 2015. Dat meldt het Socialistisch Ziekenfonds vandaag. Op dinsdag 18 april, de Europese dag van de rechten van de patiënt, onderstreept het Socialistisch Ziekenfonds dat elke patiënt recht heeft op een correcte factuur voor ziekenhuisopnames, geneesmiddelen, raadplegingen bij artsen of andere zorgverstrekkers. Het ziekenfonds stelt vast dat niet iedereen zijn patiëntenrechten kent en opeist. Ook als het gaat over wat ze zelf moeten betalen voor hun zorg mogen patiënten mondiger worden.

De meest voorkomende foute facturen bij de leden van het socialistisch ziekenfonds waren in in 2016 foute aanrekeningen van materialen, toestellen en medicatie, het aanrekenen van accommodatiekosten en het uitsturen van verjaarde facturen. “De bedragen die gerecupereerd werden variëren enorm”, zegt Paul Callewaert van het Socialistisch Ziekenfonds. “Het gaat van kleinere bedragen, die snel door de patiënt over het hoofd kunnen gezien worden, tot zeer grote bedragen. Bovendien kan de rekening gauw oplopen voor patiënten die regelmatig naar het ziekenhuis moeten.”

Het ziekenfonds roept de ziekenhuizen op om samen structureel werk te maken van “striktere” afspraken voor correcte en transparante facturatie naar patiënten. “Accomodatiekosten kunnen niet systematisch aangerekend worden. Nogal wat ziekenhuizen stellen dat achter accomodatiekosten een aantal diensten staan, maar laten niet toe dat een patiënt deze diensten weigert. Enkel als de patiënt duidelijk voor de keuze wordt gesteld kunnen dergelijke kosten aangerekend worden”, aldus Callewaert. “Aan onze leden zeggen we: wees mondiger! Kijk uw factuur na en kom bij twijfel eerst naar uw ziekenfonds”, besluit Callewaert.

bron: Belga