Minuut stilte voor slachtoffer aanslag Stockholm bij aanvang Lembeekse Sint-Veroonmars

In de Halse deelgemeente Lembeek is maandagochtend de traditionele Sint-Veroonmars uitgegaan. Bij het begin van de processie werd een minuut stilte gehouden voor de 31-jarige inwoonster van Lembeek die omkwam bij de terreuraanslag in Stockholm, op 7 april jongstleden. Tijdens de processie dragen de soldatengroepen ook een zwart lint rond hun vaandel dragen als teken van rouw. Ook tijdens de soldatenmis op dinsdagmorgen zal een minuut stilte worden gehouden. De Sint-Veroonmars, in de volksmond ‘Paasprocessie’, is een eeuwenoude traditie in Lembeek en wordt georganiseerd wordt ter ere van Sint-Veroon die in 863 in Lembeek stierf. De legende wil dat Veroon een kleinzoon was van keizer Lodewijk de Duitser. Toen zijn ouders hem ongewild uithuwelijkten, belandde hij in Lembeek waar hij een eenvoudig leven leidde als boerenknecht en in 863 overleed. Toen er na zijn dood een aantal onverklaarbare zaken gebeurde, werd hij heilig verklaard.
Al meer dan 700 jaar gaat op paasmaandag een processie uit, de Sint-Veroonmars. Bedevaarders trekken met het zilveren reliekschrijn van de heilige langs de gemeentegrenzen van Lembeek. Ze worden daarbij beschermd door vier soldatengroepen in historische uniformen, de paassoldaten. Die leggen weliswaar een andere weg af maar beide groepen arriveren samen omstreeks 18.00 uur terug in Lembeek.
Dinsdag is er nog een soldatenmis in de Sint-Veronuskerk en ’s avonds verzamelen de deelnemers van de mars nog een laatste keer een rondedans en de uitbetaling van de soldij.

bron: Belga