Vliegende auto is nog deze maand te koop

vliegende auto’s
Foto R.V.

In Nederland gaat de elektronicaketen MediaMarkt als eerste ter wereld vliegende auto’s verkopen. Met dit voertuig willen de makers fileproblemen oplossen.

De PAL-V Liberty Sport kan gebruikt worden als reguliere personenwagen, maar kan in tien minuten opgebouwd worden tot een helikopter met een propeller achterop het toestel.

Volgens de ontwerpers is het kleine vliegtuig gemakkelijk te besturen en is het eenvoudig om een noodlanding te maken als de motoren zouden uitvallen. Toch moeten de bestuurders zowel een rijbewijs als een vliegbrevet hebben.

De wagen is vanaf 26 april beschikbaar in de winkel en zal 299.000 euro kosten. Geïnteresseerden kunnen een proefrit-proefvlucht kopen.

Google en Uber

De versie die bij de Nederlandse keten te koop zal zijn, is zeker niet het enige model dat in de pijplijn zit. Als het van Uber afhangt, zal het taxibedrijf al over tien jaar mensen vervoeren met vliegende auto’s. Ook bij Google kijken ze met veel belangstelling naar de nieuwste ontwikkelingen. Zo heeft ook medeoprichter Larry Page naar verluidt aandelen in een bedrijf dat aan vliegende auto’s werkt, Zee.Aero.

Volgens de enthousiastelingen zouden vliegende wagens weleens de oplossing kunnen zijn voor onze mobiliteitsproblemen. Ook de Nederlandse overheid gelooft in het project. Zo pompte ze eerder al tien miljoen euro in het Nederlandse ontwerp van PAL-V.