Vijf aartsbisschoppen gevonden onder middeleeuwse kerk in Londen

Onder een middeleeuwse kerk in Londen zijn per toeval de stoffelijke overschotten aangetroffen van vijf aartsbisschoppen die leefden in de 17e en 18e eeuw. De resten van de vijf geestelijken, allen destijds aartsbisschop van Canterbury, bevonden zich in een tombe met een twintigtal graven. De graven werden gevonden tijdens werken om de ontwijde kerk van Saint Mary-at-Lambeth om te bouwen tot een museum. Een van de vijf is geïdentificeerd als Richard Bancroft, aartsbisschop van Canterbury van 1604 tot 1610 en voorzitter van het comité dat de beroemde King James Bible neerpende. Die Engelstalige versie van het Oude en het Nieuwe Testament werd in 1611, één jaar na Bancrofts dood, gepubliceerd.
De volgens historici “formidabele” ontdekking is eigenlijk een vijg met Pasen: zij werd vorig jaar al gedaan, maar werd verzwegen tot de werken aan het Garden Museum van Lambeth Palace waren afgehaspeld. Door de nabijheid van de Theems-rivier had de directeur van het museum niet verwacht dat zich onder de kerk een crypte zou bevinden. Overigens waren in de jaren vijftig van de 19e eeuw reeds grote bouwwerken uitgevoerd in de oude kerk. Toen werden, aldus directeur Christopher Woodward, “honderden tot duizenden lijkkisten” opgegraven.
Behalve bij Bancroft droeg ook de kist van John Moore (aartsbisschop van 1783 tot 1805) een naamplaatje.
Maar ook van de drie van andere hoge geestelijken is de identiteit achterhaald, uitgaande van de kerkregisters. Het gaat om Thomas Tenison (aartsbisschop van 1695 tot 1715), Matthew Hutton (1757 tot 1758) en Frederick Cornwallis (van 1768 tot 1783).

Bron: Belga