Spanning rond Noord-Korea – Trump geeft geen commentaar op mislukte rakettest

Spanning rond Noord-Korea - Trump geeft geen commentaar op mislukte rakettest

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn militaire adviseurs zijn op de hoogte van de mislukte raketlancering van Noord-Korea van zondag, en hebben geen verdere commentaar op de test. Dat meldt minister van Defensie James Mattis in een persbericht dat door de Amerikaanse media werd verspreid. Trump heeft bovendien contact gehad met zijn vicepresident Mike Pence, die zondag verwacht wordt in Zuid-Korea. De spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap lopen de laatste maanden hoog op, nadat de Verenigde Staten hun toon hebben versterkt rond het nucleair programma van Pyongyang. Het is dan ook afwachten hoe de Amerikaanse president zal reageren op de nieuwe rakettest van zondag, maar in een eerste reactie van zijn administratie reageert hij dus (nog) niet.
Trump heeft onlangs verklaard dat de VS ook zonder Pyongyangs bondgenoot China militair zouden kunnen optreden tegen Noord-Korea, en de VS stuurden afgelopen weekend een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Ook verklaarden verantwoordelijken binnen de inlichtingendiensten dat de VS een preventieve aanval zouden kunnen uitvoeren tegen Pyongyang als ze ervan overtuigd zijn dat er een nucleaire test zal plaatsvinden. Noord-Korea liet dan weer weten “meedogenloos” te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten, en stelde dat het de volgende nucleaire test zal uitvoeren als het regime vindt dat de tijd daarvoor rijp is.
Vicepresident Mike Pence landt zondag rond 15.30 uur (8.30 uur Belgische tijd) in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, waar hij zijn Aziatische tournee begint. Hij werd binnen het uur na zijn vertrek vanuit Alaska op de hoogte gebracht over de lancering en is in contact geweest met de president, aldus nog de Amerikaanse media.

bron: Belga