Paus veroordeelt “verwerpelijke” bomaanslag in Syrië tijdens “Urbi et orbi”

Paus veroordeelt "verwerpelijke" bomaanslag in Syrië tijdens "Urbi et orbi"

Paus Franciscus heeft op paaszondag traditiegetrouw “Urbi et orbi” uitgesproken, zijn zegen voor de stad en de wereld. Hij veroordeelde daarin de aanslag met een autobom nabij Aleppo, de stad in het noorden van Syrië, waarbij meer dan 110 personen om het leven kwamen. “Moge de Heer de inspanningen blijven ondersteunen van zij die actief troost en verlichting brengen voor de burgerbevolking in Syrië, het beminde en gekwelde Syrië, ten prooi aan een oorlog dat gruwel en dood blijft zaaien”, zei Franciscus. “Gisteren hadden we de recentste verwerperlijke aanslag op vluchtende vluchtelingen, waarbij verschillende doden en gewonden vielen.”

Franciscus riep ook op tot vrede in andere door oorlog geteisterde landen, hij sprak zijn steun uit aan de dialoog en democratie in zijn eigenste Latijns-Amerika, wees op de benarde toestand van slachtoffers van terrorisme, oorlog, tirannieke regimes en hongersnood, en betreurde de hoge jongerenwerkloosheid in Europa.

Voor zijn “Urbi et orbi” ging de paus de traditionele paasmis voor op het Sint-Pietersplein in Rome, dat gedecoreerd was met 35.000 bloemen en planten uit Nederland. Duizenden gelovigen woonden de viering bij, die gepaard ging met strenge veiligheidsmaatregelen. In een spontane preek tijdens de paasmis riep de paus de gelovigen op hun hoop niet te verliezen ondanks het vele leed in de wereld. Normaal houdt de paus tijdens de paasmis geen preek.

bron: Belga