Yooka-Laylee: tussen nostalgie en moderniteit

Yooka-Laylee is een platformgame die gefinancierd werd met crowdfunding. Het resultaat is een verrassende mix van nostalgie en moderniteit, in de lijn van Banjo-Kazooie en Super Mario 64.

Yooka-Laylee is in de eerste plaats een buitengewone krachttoer. Twee jaar geleden richtten zes ex-werknemers van studio Rare (van de bekende game Banjo-Kazooie uit 1998 op Nintendo 64) hun eigen studio op, Playtonic Games. Om het ‘spirituele vervolg’ op Banjo-Kazooie te ontwikkelen, lanceerden ze een crowdfundingcampagne. Ze hoopten daarmee € 200.000 op te halen, maar dat werden er uiteindelijk € 2,4 miljoen van zowat 75.000 funders over de hele wereld. Twee jaar later is er nu Yooka-Laylee voor PS4, Xbox One, PC en Mac (download en fysieke versie).

Topduo

Je speelt met Yooka, een groene hagedis, en Laylee, een paarse vleermuis die zich altijd stevig vastklampt op de rug van haar vriend. De twee helden moeten het opnemen tegen Capital B, een bedrijf dat alle boeken van de wereld wil stelen om er geld van te maken. Het topduo moet uitgestrekte en gevarieerde werelden doorkruisen om zoveel mogelijk Pagies te vinden, kleine pagina’s waarmee je nieuwe spelmodi unlockt.

Yooka-Laylee is een 3D-platformgame in een open wereld, die wat doet denken aan de klassiekers van eind jaren 90, zoals Banjo-Kazooie en Super Mario 64. De gameplay is vrij old school maar de graphics zijn knap, kleurrijk en erg verzorgd. Idem voor de content. Die staat mijlenver af van die van een kleine, onafhankelijke titel. De werelden zijn uitgebreid en zitten propvol geheimen en ontdekkingen. Bovendien is de spelduur van een twintigtal uur meer dan behoorlijk.

Een echte challenge

In de loop van het avontuur unlocken Yooka en Laylee nieuwe krachten. Zo kan de hagedis bijvoorbeeld projectielen leren uitspuwen en de vleermuis kan hem helpen vliegen. Maar laat je niet misleiden door die kleurrijke, kinderlijke façade. Want daarachter schuilt een veeleisende, moeilijke platformgame. Op geen enkel moment word je bij het handje gehouden. Je moet met andere woorden je plan trekken. Geen minimap, geen aanwijzingen of pijltjes om te volgen. Verkennen en nadenken, is de boodschap.

De game barst van de humor en de knipogen. Zo ontmoet je in de loop van het avontuur Shovel Knight, die in de verkeerde game beland is en niet gewend is aan 3D. Yooka-Laylee ligt ook bezaaid met arcademachines waarop je – alleen of met meerderen – oude games kan spelen die geïnspireerd zijn op titels van studio Rare.

Het prijskaartje van € 40 lijkt misschien vrij gepeperd voor dit soort game, maar is het meer dan waard. Met de nodige dosis nostalgie en moderniteit blaast Yooka-Laylee de oude platformgames op prachtige wijze nieuw leven in. (tw)