Deense boeren brouwen bier van festivalurine

Deense boeren brouwen bier van festivalurine
AFP / C. Rehder

Landbouwers uit Denemarken hebben een speciaal product gebruikt om hun biergewassen te bemesten. Ze verzamelden daarvoor de urine die de festivalgangers van Roskilde achterlieten.

Hoewel er op menig Vlaams caféterras ten stelligste beweerd wordt dat Nederlands bier naar pis proeft, is er tot op heden nog geen urine in de pilsjes aangetroffen. Wie minder vies is van wat pipi moet naar Denemarken afzakken. Daar gebruiken boeren de vloeistof bij de bemesting van hun gewassen.

In 2015 verzamelde het Deens Agentschap voor Landbouw en Voeding 54.000 liter urine van de aanwezigen op het muziekfestival Roskilde. De opbrengst werd even bijgehouden en in de lente van 2016 gereycleerd. De vloeistof werd toen als kunstmest over de Deense velden gegooid en leverde 11 ton gist op.

“Kunnen bijna alles recycleren”

Het proces, dat de naam ‘beercycling’ kreeg, leverde de pils ‘Pilsner’ op. “De techniek laat ons toe om een product te recycleren dat anders gewoon weggegoten zou worden”, vertelt Karen Hækkerup, CEO van het agentschap, aan The Local. “Als je een bier kan brouwen met urine als meststof, kan je bijna alles recycleren.”

Samen met de brouwerij Nørrebro Bryghus wil het agentschap 60.000 flesjes van het bier op de markt brengen. “Het is interessant om deel te nemen aan een project dat de uitdagingen van duurzaamheid en de circulaire economie aanpakt”, aldus topman van de brouwerij Henrik Vang.

Beercycling English from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.