Turks referendum - Erdogan stelt invoering doodstraf in vooruitzicht als hij referendum wint

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aan de vooravond van het grondwettelijke referendum in Turkije heeft staatshoofd Recep Tayyip Erdogan beloofd dat hij de doodstraf zal herinvoeren als hij een overwinning boekt. "De beslissing morgen zal daar het pad voor effenen", zei Erdogan zaterdag voor aanhangers, die in spreekkoren de doodstraf eisten. Erdogan vroeg massaal in te stemmen met zijn presidentieel systeem tijdens het referendum zondag. Het presidentieel systeem zou Erdogan duidelijk meer macht geven. In totaal zijn 55,3 miljoen Turken opgeroepen om deze zondag deel te nemen aan het referendum. In het buitenland werden 2,9 miljoen kiesgerechtigde Turken geregistreerd. Daar is al gestemd. Peilingen, die evenwel niet bijzonder betrouwbaar zijn, voorspellen een nek-aan-nek-race.

Erdogan beloofde in het geval van een overwinning zekerheid, stabiliteit en economische bloei. "Denk aan wat zal gebeuren als de urnes - als god het wil - uitpuilen van de ja-stemmen", zei Erdogan op een van zijn vier optredens zaterdag in Istanboel.

Erdogan verwacht dat het referendum ook een boodschap aan Europa zal zenden. "Deze zondag is de dag waarop ons volk ieder Europees land dat ons de voorbije twee maanden op allerlei wetteloze manieren wou intimideren een lesje zal leren", zei Erdogan. "Morgen is de dag om hen van antwoord te dienen. We zullen ook Duitsland een antwoord geven, en Oostenrijk, België, Zwitserland en Zweden."

Tijdens de verkiezing kwam het tot zware spanningen tussen Turkije en enkele Europese landen. Regeringsvertegenwoordigers wilden stemmen werven in die landen, maar botsten daar op tegenwind. Erdogan beschuldigde Duitsland en Nederland zelfs van "nazi-methodes".

"Mijn broeders, mijn beslissing over de doodstraf is duidelijk", zei Erdogan zaterdag. Als het parlement het aanneemt en aan mij voorlegt, zal ik erin toestemmen en is de kwestie beëindigd. Als dat niet gebeurt, zullen we er een nieuw referendum over houden en zal de natie beslissen."

Erdogan sprak voor het eerst over een herinvoering van de doodstraf na de staatsgreep in juli 2016. Daarvoor is een tweederdemeerderheid in het parlement nodig. Een meerderheid van 60 procent maakt een referendum mogelijk. Europa maakte al duidelijk dat de invoering van de doodstraf een eind zou maken aan de toetredingsgesprekken met Turkije.

De pro-Koerdische HDP riep op haar slotbijeenkomst in Diyarbakir op tot een "neen". Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse CHP waarschuwde. "Morgen beslissen we: willen we een democratisch parlementair systeem, of een eenmansregime?" Hij richtte zich tot de kiezer. "Zou u uw kinderen in een bus zonder remmen laten zitten? Bescherm de democratie, zoals u uw kinderen zou beschermen."

bron: Belga