Mislukte coup Turkije – Onderzoek tegen ex-CIA-baas Brennan en zestien andere inwoners van VS

De Turkse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar zeventien inwoners van de Verenigde Staten, onder wie voormalig CIA-baas John Brennan, op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte coup op 15 juli vorig jaar. Dat meldt het regeringsgezinde nieuwsagentschap Anadolu zaterdag. Het parket van Istanboel opende het onderzoek, nadat een groep advocaten klacht had neergelegd. Ze beschuldigen de zeventien van banden met de Gülen-beweging, van wie Ankara beweert dat ze achter de mislukte coup zit, schrijft Anadolu.
De lijst bevat namen van burgers van de VS die zaken deden in Turkije of van Turken die in de VS wonen. Naast gewezen CIA-baas John Brennan gaat het om gewezen federaal procureur Preet Bharara, die vorige maand door Donald Trump gedwongen werd tot ontslag, Graham Fullet, een oud-kaderlid van de CIA, alsook enkele universitairen. Ook worden de Turken Faruk Taban, voorzitter van Turkic American Alliance (TAA), en Talha Saraç, van het Turkish American Business Network, geviseerd.
De beschuldiging luidt: “poging om de grondwettelijke orde omver te werpen”, “poging om de Turkse regering omver te werpen” en “lidmaatschap van een gewapende terroristische groepering”. Anadolu beweert dat sommigen een eerste keer zijn bijeengekomen op een eiland voor Istanboel op de dag van de mislukte coup. Een tweede keer, twee dagen later, zouden ze verzameld hebben in een restaurant in Istanboel.
Ankara vroeg meermaals de uitlevering van Fethullah Gülen, die in Pennsylvania woont. Het regime in Ankara beweert dat hij het brein is achter de coup, maar de man zelf ontkent elke betrokkenheid. Turkse verantwoordelijken laten regelmatig verstaan dat de VS een rol speelden in de mislukte coup, wat dan weer ontkend wordt in Washington.

Bron: Belga