KBVB maakt woensdag de acht semiprofessionele scheidsrechters bekend

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Bureau Arbitrage van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zal woensdagnamiddag (19 april) de acht scheidsrechters bekendmaken die vanaf volgend seizoen als semiprofs aan de slag gaan. Dat heeft scheidsrechtersbaas Johan Verbist bevestigd. De Belgisch scheidsrechters hadden tot vrijdag om hun kandidatuur in te dienen, maar moesten daarvoor wel onderhandelen met hun werkgever over een parttime uitoefening van hun functie. Als semiprof moeten de refs op twee vaste tijdstippen beschikbaar zijn voor trainingen op het oefencomplex van de KBVB in Tubeke. Die oefensessies zullen op dinsdag (hele dag) en donderdagnamiddag doorgaan. Omdat de meeste refs naast hun scheidsrechtersloopbaan nog een andere job uitoefenen, gaf de KBVB hen een maand om tot een akkoord te komen met hun huidige werkgever.

Namen wilde Verbist niet vrijgeven, maar zes van de zeven internationale scheidsrechters zouden hun kandidatuur ingediend hebben. Sébastien Delferière, Bart Vertenten, Alexandre Boucaut, Jonathan Lardot, Erik Lambrechts en Lawrence Visser kunnen allicht rekenen op een profstatuut, industrieel ingenieur Nicolas Laforge zou afgehaakt hebben. "Wij gaan de komende dagen bekijken wie er in aanmerking komt voor het statuut van semiprof", zei Verbist. Behalve een vast maandloon bovenop hun vergoeding per wedstrijd, zullen de semiprofs ook verzekerd zijn voor "zware, langdurige blessures". De scheidsrechtersbaas benadrukte dat het semiprofessioneel statuut geen invloed zal hebben op de aanduidingen. "Scheidsrechters die uit de boot vallen, moeten zich geen zorgen maken", aldus Verbist.

Maximaal acht elitescheidsrechters krijgen de kans om semiprof te worden en dit vanaf 1 juli 2017. Het seizoen daarna is er sprake van tien refs, in 2019 gaat het om twaalf scheidsrechters. De financiering zal gedragen worden door de Pro League.

Eind december werd er door het Uitvoerend Comité beslist om een strategisch comité op te richten, dat zich moet bezighouden met de organisatie en het beleid van de arbitrage. De KBVB wil in 2020 meer hooggekwalificeerde Belgische scheidsrechters hebben in de UEFA-ranking.

bron: Belga