300-tal Koerden betogen in Brussel tegen Erdogan-regime en referendum

300-tal Koerden betogen in Brussel tegen Erdogan-regime en referendum

Een 300-tal Koerden heeft in Brussel een betoging gehouden tegen het regime van de Turkse president Erdogan en tegen het referendum dat zondag in Turkije plaatsvindt. De betogers uitten hun steun aan tweehonderd Koerdische politieke gevangenen die in hun Turkse gevangenissen aan een hongerstaking bezig zijn. Tegelijkertijd roepen ze op om morgen “neen” te stemmen tijdens het referendum dat president Erdogan meer macht moet geven. “Op dit moment voeren 200 Koerdische politieke gevangenen in 21 Turkse gevangenissen een hongerstaking die al meer dan 2 maanden duurt”, zegt Orhan Kilic, woordvoerder van NavBel, de raad van de Koerdische gemeenschappen in België. “Ze zijn die hongerstaking begonnen omdat hun meest essentiële rechten niet gerespecteerd worden. Zo kunnen zieke gevangenen niet of amper een dokter consulteren, wordt de bezoektijd steeds ingekort en onderbroken en mogen ze niet met de buitenwereld bellen. Het is duidelijk dat de directie het contact van de gevangenen met de buitenwereld wil beperken en zelfs vermijden.”

De betogers eisten samen met de gevangenen dat die onmenselijke situatie stopt en eisten meteen ook een politiek oplossing voor de Koerdische kwestie. Tegelijkertijd riepen ze op om zondag, in het referendum over de grondwetswijziging in Turkije, “neen” te stemmen.

“President Erdogan mag niet nog meer macht krijgen”, klinkt het. “Zijn regime gedraagt zich nu al dictatoriaal, het wordt tijd dat hem een halt wordt toegeroepen.”

bron: Belga