Protest tegen Donald Trump bereikt hogere sferen

Het protest tegen president Trump lijkt zich uit te breiden. Een onafhankelijke ruimteorganisatie heeft zelfs actie gevoerd op tientallen kilometers boven de aardbol.

ASAN, het ‘Autonomous Space Agency Network’, is een groep ruimteliefhebbers. De doe het zelvers zijn er niet over te spreken dat de nieuwe Amerikaanse regering het budget van NASA drastisch verlaagd heeft.

Daarom heeft ASAN deze week een passend protest gelanceerd. Letterlijk gelanceerd. De ruimtekenners hebben immers een tweet aan een weerballon bevestigd, om die vervolgens te laten opstijgen naar hogere sfeer.

De protestboodschap maant de president aan om de aarde vanuit de ruimte te bekijken en voegt daar fijntes aan toe dat hij een rotzak is. Motherboard bericht dat de tweet een quote is van ruimtevaarder Edgar Mitchell, de zesde man op de maan.

“Op de maan wordt het duidelijk dat internationale politiek onbelangrijk is. Je wilt politici dan bij hun nekvel grijpen, hen een kwart miljoen mijl  meeslepen en zeggen ‘kijk hiernaar, klootzak'”, liet Mitchell optekenen.

ASAN noemt hun onderneming het eerste protest in de ruimte, maar dat klopt technisch gezien niet. De weerballon bereikt een hoogte van zo’n 27 kilometer, tot in de stratosfeer. Om technisch gezien de aarde te verlaten, moet een hoogte van 100 kilometer bereikt worden.