Kleurt ook de Amstel Gold Race Belgisch?

Greg Van Avermaet
BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN

Zondag wordt de Amstel Gold Race gereden. De editie van dit jaar loopt over een nieuw parcours. Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert horen bij de topfavorieten.

De organisatie heeft het parcours van de Amstel Gold Race grondig hertekend. Op die manier wil men een spannender koersverloop. De voorbije jaren moesten we altijd wachten tot de laatste helling, de Cauberg, voor de koers echt openbarste. De top van die Cauberg komt nu op 19 kilometer van het einde in plaats van op 2 kilometer te liggen. De laatste helling is nu de Bemelerberg op iets meer dan 7 kilometer van de aankomst. Het is niet zo dat er een berg tradities het raam uit gegooid wordt. De Cauberg was nog maar sinds 2003 de scherprechter in de finale. Daarvoor lag de finish in Maastricht.

Vijfde plaats

Bij de favorieten onze landgenoten Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert. Van Avermaet, zondag nog winnaar van Parijs-Roubaix, werd in 2015 vijfde in de Amstel. Dat is zijn beste resultaat tot nu toe. «Sindsdien is er heel veel veranderd», verklaart de olympische kampioen op de BMC-website. «Ik won veel wedstrijden en na mijn overwinning in Roubaix heb ik veel vertrouwen. Ik heb het al vaker gezegd: als je wint krijg je vertrouwen en als de kopman vertrouwen heeft, heeft zijn ploeg dat ook».

Podium

De Oost-Vlaming won dit jaar naast Parijs-Roubaix ook al onder meer de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. «Ook al is de finale van de Amstel wat veranderd, toch zullen de sterkste renners daar altijd zitten. Ik heb goede benen en verwacht een zware wedstrijd. Het is niet makkelijk om deze race te winnen maar ik kijk er echt naar uit en hoop om voor de eerste keer in mijn carrière het podium te halen».

Philippe Gilbert wil de goede vorm waarmee hij de Ronde van Vlaanderen won ook verzilveren in de Amstel en de daarop volgende Ardennenklassiekers. Gilbert won de wedstrijd al driemaal, in 2010, 2011 en 2014. Recordhouder kan hij echter niet worden. De Nederlander Jan Raas won er vijfmaal.

De twee Belgen die al het hele voorjaar op het voorplan strijden, moeten in de komende koersen wel rekening houden met een nieuwe lading renners die specifiek mikken op de Ardennenklassiekers, waaronder Alejandro Valverde. Na de Amstel wordt woensdag de Waalse Pijl gereden en zondag vindt Luik-Bastenaken-Luik plaats.