Scholen kunnen voormalig kerkgebouw en handelspand huren voor extra capaciteit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vierentwintig scholen krijgen binnenkort subsidies om een gebouw te huren dat voordien niet voor onderwijs bestemd was, zoals een voormalig kerkgebouw of handelspand. De projecten moeten voor meer dan duizend extra plaatsen in de klas zorgen. Met de subsidie is jaarlijks ruim 2 miljoen euro gemoeid, meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Eind 2016 lanceerde minister Crevits een projectoproep voor huursubsidies naar de scholen, om hun capaciteit uit te breiden of hun gebouwen te vernieuwen. In een eerste fase krijgen 24 scholen nu groen licht. Het gaat om gebouwen (bestaande of nog te bouwen) die voorheen nog geen enkele onderwijsbestemming hadden. De projecten zullen ruim 6.500 leerlingen ten goede komen en 1.071 bijkomende plaatsen in de klas creëren.

Vijftien huurprojecten hebben betrekking op basisscholen. In acht gevallen gaat het om het secundair onderwijs. In een project gaat het om een gemengd project voor basis- en secundair onderwijs. In zestien gevallen gaat het om nog nieuw te realiseren infrastructuur die gehuurd zal worden. Er zijn ook drie sportzalen bij die multifunctioneel gebruikt zullen worden. Maar ook handelspanden en voormalige kerkgebouwen worden gehuurd. De gemiddelde huurtermijn bedraagt veertien jaar. Concreet gaat het bijvoorbeeld in Roeselare om een kerk, die geïntegreerd zal worden als polyvalente ruimte.

"Naast de capaciteitsuitbreiding spelen we hiermee ook in op een veranderend onderwijslandschap en ruimtelijke ontwikkelingen in steden en gemeenten", zegt minister Crevits. "Een gebouw dat vandaag als kantoor gebruikt wordt, kan morgen als school dienst doen en overmorgen opnieuw een andere invulling hebben. Dankzij het verruimde toepassingsgebied van de huursubsidies kunnen scholen hier gepast en flexibel op inspelen".

bron: Belga