Sabine Hagedoren doopt nieuw VLOOT-schip Sirius

Sabine Hagedoren doopt nieuw VLOOT-schip Sirius

Weervrouw Sabine Hagedoren heeft in Oostende de Sirius gedoopt, het nieuwe multifunctionele schip van VLOOT. Ze wordt ook meter van het schip, dat onder meer ingezet zal worden voor “Search and Rescue”-opdrachten en brand- en oliebestrijding op zee. De fonkelnieuwe Sirius kost Vlaanderen 11 miljoen euro. De Sirius is het nieuw paradepaardje van VLOOT, de rederij van overheidsvaartuigen. Het schip is 45 meter lang en 10,6 meter breed en haalt 13 knopen. Het is uitgerust met de meest innovatieve apparatuur en hoogtechnologische meettoestellen. Het schip komt er ter vervanging van de Zeehond, die 27 jaar oud was.

De Sirius zal reddingsoperaties uitvoeren, branden op zee bestrijden en olieveegoperaties uitvoeren. Het zal ook dienen als maritiem opleidingsschip. “Dit schip is speciaal ontworpen om heel wat verschillende functies te combineren”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die de doop bijwoonde. “Zo verhogen we de efficiëntie van onze vloot en sparen we op termijn veel geld uit.”

De naam is niet toevallig gekozen. Het schip is genoemd naar de helderste ster en maakt deel uit van het sterrenbeeld Grote Hond. De ster is al eeuwen een baken voor de scheepvaarders.
Sabine Hagedoren wenste de bemanning veel succes alvorens ze de fles champagne liet openknallen tegen de romp.

bron: Belga