Russische parlementsvoorzitter noemt verdict over Beslan gepolitiseerd

Russische parlementsvoorzitter noemt verdict over Beslan gepolitiseerd
Russische parlementsvoorzitter noemt verdict over Beslan gepolitiseerd

De Russische parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin noemt het verdict van het Europees Hof voor Mensenrechten over het gijzeldrama van Beslan uit 2004 “gepolitiseerd”. Door dergelijke beslissingen daalt in Rusland en in andere landen het vertrouwen in de rechters in Straatsburg, zei Volodin in Moskou. Het Hof had donderdag 409 eisers uit de stad Beslan in de noordelijke Kaukasus bijna drie miljoen euro schadevergoeding toegewezen. De Russische autoriteiten konden de gijzeling in een school door pro-Tsjetsjeense rebellen met meer dan 330 doden niet verhinderen. Volgens het Hof gaven ze blijk van “ernstige tekortkomingen” in “de voorbereiding van en de controle over de veiligheidsoperatie”. Ook maakten ze bij de inval gebruik van disproportioneel geweld. Het ministerie van Justitie in Moskou heeft al aangekondigd het oordeel aan te vechten.

Uitspraken van het Europees Mensenrechtenhof houden vaak geen rekening met nationale wetten, luidde de kritiek van Volodin volgens het persbureau TASS. Eigenlijk zijn de lidstaten van de Raad van Europa verplicht de beslissingen te accepteren.
Rusland is al vaker door het Hof veroordeeld wegens schendingen van de mensenrechten. Het land geeft eerder voorrang aan de eigen wetgeving, dan aan vonnissen van internationale gerechtshoven.Bron: Belga