Rohani kandidaat voor tweede mandaat als president van Iran

Rohani kandidaat voor tweede mandaat als president van Iran
Rohani kandidaat voor tweede mandaat als president van Iran

De huidige Iraanse president Hassan Rohani heeft zich ingeschreven als kandidaat voor de verkiezing van 19 mei in de hoop een tweede termijn van vier jaar in de wacht te slepen. Rohani werd in 2013 al in de eerste ronde verkozen met iets meer dan 50 procent van de stemmen, dankzij de brede steun van gematigde partijen en hervormingsgezinden. Hij kan terugblikken op het nucleair akkoord met de grootmachten, dat een einde maakte aan 12 jaar crisis. Door dat akkoord, dat in 2016 in werking trad, werd een deel van de internationale sancties opgeheven. Maar de komst van Donald Trump gooide roet in het eten. De Amerikaanse president had heel wat kritiek op het akkoord en legde Iran nieuwe santies op omwille van zijn ballistisch rakettenprogramma en de situatie van de mensenrechten. En dat bemoeilijkt de taak van Rohani.
Want ondanks de gedeeltelijke opheffing van de internationale sancties weigeren de grote buitenlandse banken samen te werken met Iran, waardoor op de rem wordt gestaan buitenlandse investeringen, die Iran broodnodig heeft om zijn economie weer aan te zwengelen.

Rohani slaagde er wel in de inflatie van meer dan 40 procent terug te schroeven naar ongeveer 8 procent vandaag en verdubbelde de olie-export, maar kon geen herleving van de economie tot stand brengen en de werkloosheid terugdringen, die volgens officiële cijfers van 10,5 procent is gestegen naar 12,4 procent.

De kandidaten hebben tot zaterdag de tijd om zich in te schrijven voor de presidentsverkiezing. De Raad der Hoeders van de Grondwet, de hoogste instantie die gecontroleerd wordt door conservatieve geestelijken, heeft dan tot 27 april de tijd om te beslissen wie van de kandidaten mogen deelnemen aan de stembusgang.

Bron: Belga