NMBS verviervoudigt in één klap haar aantal zonnepanelen

NMBS verviervoudigt in één klap haar aantal zonnepanelen

De spoorwegonderneming NMBS heeft vorige week drie nieuwe zonnepaneelinstallaties in gebruik genomen in Schaarbeek. Het gaat om in totaal 1.886 panelen, waarmee het aantal panelen op de daken van NMBS-gebouwen in een klap verviervoudigd wordt. De spoorwegonderneming plant daarnaast nog een nieuwe installatie in Vorst, met een vermogen dat dubbel zo hoog ligt. De nieuwe zonnepanelen werden geplaatst op het dak van het museum ‘Train World’, op een administratief gebouw en op een werkplaats voor treinonderhoud. De panelen zullen in totaal 500.000 kWh elektriciteit per jaar produceren, wat overeenstemt met het jaarverbruik van 140 huishoudens. Het grootste deel van de stroom zal overigens in de gebouwen zelf worden gebruikt. Bij een overproductie zal de NMBS de energie wel nog op andere plaatsen gebruiken, bijvoorbeeld in de stations Brussel-Noord en Brussel-Centraal.

De NMBS ging voor het plaatsen van de Schaarbeekse installaties een samenwerking aan met de ontwikkelaar Orka. Zo is het Orka dat de investering voor haar rekening neemt en dat voor een periode van tien jaar instaat voor de exploitatie en het onderhoud. De NMBS kan de groene stroom tegen voordelige voorwaarden gebruiken, om na tien jaar eigenaar te worden van de installatie.

“Dit toont aan dat we volop bezig zijn met het inzetten op duurzame energie”, zo zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Concrete doelstellingen voor de verdere toekomst kan hij niet geven, “maar we zullen in elk geval verdergaan op dit elan”.
Zo is de spooronderneming van plan om ook het dak van de onderhoudspost van Vorst met zonnepanelen uit te rusten. Het gaat om installatie met een vermogen dat dubbel zo groot is als dat van de drie installaties in Schaarbeek samen. Een offerteaanvraag daarvoor moet wel nog worden uitgeschreven.

bron: Belga