Kremlin wil onderzoek naar geweld tegen homo’s in Tsjetsjenië

De Russische autoriteiten willen dat er een onderzoek wordt geopend naar het geweld tegen homoseksuelen in Tsjetsjenië, een autonome regio in het zuiden van het land. Dat heeft het Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vrijdag gezegd tijdens een persconferentie.
Peskov benadrukte wel dat het Kremlin “geen informatie heeft die de claims kunnen staven”, wat niet wegneemt dat ze “toch gecontroleerd moeten worden”. Zo’n onderzoek valt wel niet binnen de bevoegdheden van Moskou: dat moeten de Tsjetsjeense autoriteiten zélf openen.
De vraag van de Russen is opmerkelijk. In 2013 lokte Moskou zelf nog internationale verontwaardiging uit door “publieke promotie van homoseksualiteit” te verbieden.

De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, red.), bevestigde gisteren/donderdag de nieuwsberichten over aanhoudend geweld tegen homo’s in Tsjetsjenië, die eerder deze maand in de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta verschenen. Volgens de krant zouden meer dan 100 homo’s in de regio ontvoerd zijn, drie van hen zouden zijn vermoord.
Tsjetsjenië zelf ontkent de verhalen intussen met klem. “Het is onmogelijk om arrestaties te verrichten voor dingen die niet bestaan”, verklaarde de woordvoerder van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov.

Bron: Belga