Een derde van de Franse kiezers nog onbeslist

Een derde van de Franse kiezers nog onbeslist

Ruim een week voor de Franse presidentsverkiezing heeft bijna een derde van de kiezers of 32 procent nog niet beslist voor welke kandidaat ze zullen stemmen. Dat deelde peilingsinstituut Odoxa mee. Normalerwijze bedraagt het aantal onbeslisten rond deze tijd zo’n 25 procent. Voor de representatieve peiling ondervroeg het instituut in opdracht van de zender France Info 1.001 Fransen via het internet.
De Fransen kiezen hun nieuw staatshoofd over twee ronden komende zondag (23 april) en op 7 mei. Volgens verschillende grotere peilingsinstituten is de voorsprong van de sociaalliberaal Emmanuel Macron en de extreemrechtse Marine Le Pen wat afgebrokkeld.

In een bevraging van Ipsos-Sopra Steria voor de krant Le Monde kwamen beide politici uit op 22 procent (min twee procent sinds vorig weekeinde). De linkse Jean-Luc Mélenchon, die de voorbije weken aan een inhaalrace bezig is, staat nu op 20 procent en de conservatief François Fillon op 19 procent. De twee sterkste kandidaten van de eerste ronde plaatsen zich voor de tweede en beslissende ronde. Volgens de peiling van Ipsos-Sopra Steria heeft slechts 66 procent van de Fransen de intentie om in de eerste ronde naar de stembus te gaan.

bron: Belga