Cycloon Cook slaat minder hard toe dan verwacht

In Nieuw-Zeeland wordt vanochtend de schade opgemeten na de nachtelijke doortocht van cycloon Cook. Die lijkt voorlopig nogal mee te vallen: de storm sloeg veel minder zwaar toe dan was voorspeld.
Volgens de weerdiensten kon Cook de “zwaarste storm sinds 1968” worden, met kans op zware overstromingen, landverschuivingen en windschade. Uiteindelijk blijken de gevolgen al bij al mee te vallen. Een aantal gebieden kampten met grootschalige elektriciteitspannes, en over het hele land werden bomen uitgerukt en moesten wegen worden afgesloten door wateroverlast. Gewonden of doden vielen er echter niet, en er was ook nergens sprake van grote landverschuivingen.

Volgens John Crouch van de Nieuw-Zeelandse weerdiensten is het ergste nu achter de rug. De bewoners moeten wel nog steeds rekening houden met zware regenval. De cycloon Cook ontstond zondag boven de Stille Oceaan, en doorkruiste onder meer de eilandengroep Vanuatu en het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië. Op die laatste eilanden viel één dode.

Bron: Belga