Crisiscentrum verscherpt procedure voor evacuatie van metro

Crisiscentrum verscherpt procedure voor evacuatie van metro

Sinds maart is er een nieuwe en snellere procedure operationeel bij het Crisiscentrum die ervoor moet zorgen dat de communicatie en de vraag tot evacuatie van de metro sneller verloopt, dat maakte het Nieuwsblad bekend. De nieuwe procedure moet enkel nog goedgekeurd worden door de Nationale Veiligheidsraad. Na de aanslag op 22 maart 2016 in de luchthaven van Zaventem duurde het te lang vooraleer er werd overgegaan tot evacuatie van de Brusselse metro. Zo was de MIVB niet op de hoogte, terwijl minister Jambon reeds 19 minuten eerder het bevel had gegeven.

“Afgelopen jaar is rekening gehouden met de evaluatie van 22 maart vorig jaar en die procedure is nu fijngesteld. Ze is op operationeel niveau uitgewerkt, maar moet nu wel nog bekrachtigd worden door de Nationale Veiligheidsraad”, vertelt woordvoerder van het Crisiscentrum Peter Mertens.

Een goed jaar na de aanslagen is de verscherpte procedure operationeel. Er werd daarin vooral gewerkt aan de informatiedoorstroming tot de betrokken diensten, zodat de beslissing tot evacuatie zo vlot mogelijk verloopt. Door de verschillende administratieve stappen die correct overlopen moesten worden, is de nieuwe procedure pas na een jaar operationeel.

bron: Belga