Celstraffen voor militairen die buitenlanders ontvoerden en vermoordden in Ivoorkust

Celstraffen voor militairen die buitenlanders ontvoerden en vermoordden in Ivoorkust
Celstraffen voor militairen die buitenlanders ontvoerden en vermoordden in Ivoorkust

In Ivoorkust zijn zes voormalige militairen veroordeeld tot celstraffen tot 20 jaar omdat ze vier buitenlanders, onder wie twee Fransen, ontvoerd hadden uit een hotel in Abidjan en hen hadden vermoord. Het incident vond plaats te midden van de politieke crisis na de verkiezingen van 2010 in het land. Op 4 april 2011 viel een commando van het presidentschap, dat destijds in handen was van aanhangers van president Laurent Gbagbo, binnen in het Novotel-hotel in de economische hoofdstad Abdijan, waar gevechten plaatsvonden.
De militairen ontvoerden de Franse directeur van het hotel, een Franse bedrijfsleider, zijn assistent uit Benin en een Maleisische verantwoordelijke van het bedrijf. Volgens het onderzoek werden de vier naar het presidentieel paleis gebracht en werden ze daar gefolterd en vermoord. Hun lichamen werden vervolgens in de lagune van Abidjan gegooid. Enkel het lichaam van de Franse bedrijfsleider werd formeel geïdentificeerd.
Het voormalige hoofd van de Republikeinse Garde van Ivoorkust Brunot Dogbo Blé werd veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar, net als twee van zijn adjuncten. Commissaris Osée Loguey, die achter de moord op de Fransman zou gezeten hebben, kreeg 20 jaar, terwijl twee leden van het commando een celstraf van respectievelijk 10 en 6 jaar kregen. Vier andere beklaagden werden vrijgesproken.
De politieke crisis in Ivoorkust brak uit nadat president Laurent Gbagbo werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen van eind november 2010, de eerste verkiezingen in het land in 10 jaar. Volgens de oppositie en de internationale gemeenschap had echter oppositiekandidaat Alassande Ouattara de verkiezing gewonnen. Beide kampen hielden vast aan hun posities en maakten het land feitelijk onbestuurbaar. Dat leidde tot een burgeroorlog, waarbij van december 2010 tot april 2011 minstens 3.000 slachtoffers vielen. Ouattara kon zijn macht bevestigen en Gbagbo werd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag uitgeleverd.

Bron: Belga