Dik of zwanger? Nederlandse publieke omroep haalt omstreden spel uit programma

dik of zwanger op NPO 3
Foto YouTube

De nieuwe satirische talkshow ‘Neem je zwembroek mee’ is nog maar pas van start gegaan, of de kritiek op een van de spelletjes weerklinkt al oorverdovend hard. De bewuste rubriek – waarin vier mannen moeten raden of een vrouw op een draaiend platform zwanger of gewoon dik is – wordt al meteen afgevoerd.

Het controversiële segment ‘Dik of zwanger’ is niet enkel bij kijkers van de Nederlandse zender NPO3 in het verkeerde keelgat geschoten. Ook vanuit het buitenland krijgt het flink wat kritiek te slikken.

Christina Marigliano, studente sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, startte een online burgerpetitie om het onderdeel te stoppen en verzamelde al zo’n 3.500 handtekeningen. Ook op sociale media en tijdens een bevraging op straat lieten mensen blijken dat ze het niet pikken dat deelnemers zo op hun lichaam worden beoordeeld.

Het programma wilde naar eigen zeggen op een satirische manier vooroordelen bespreekbaar maken. Toch zal het item in de komende afleveringen niet meer verschijnen. “We realiseren ons dat we mensen hebben gekwetst. Dat is nooit onze bedoeling geweest”, laat directeur Yvonne de Haan weten.

Bekijk in het filmpje onderaan het spraakmakende spel van ‘Neem je zwembroek mee’.