Trump neemt afstand van adviseur Steve Bannon

Trump neemt afstand van adviseur Steve Bannon
Trump neemt afstand van adviseur Steve Bannon

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt afstand te willen nemen van zijn controversiële strategische topadviseur Steve Bannon, die vorige week uit de Nationale Veiligheidsraad werd gezet. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd interview met de krant New York Post. De krant vroeg Trump of hij nog steeds vertrouwen heeft in Bannon, die midden-augustus Trumps campagneleider werd. Uit zijn antwoord bleek dat de relatie tussen beiden wat bekoeld is.
Bannon “is een goede gast, maar ik heb aan mijn entourage gezegd om de dingen recht te zetten, of dat ik dat anders zou doen”, aldus de president, die toevoegt dat hij Bannon nog niet lang kent. “Ik heb Steve graag, maar ik moet jullie eraan herinneren dat hij pas zeer laat bij mijn campagne betrokken was. Ik had al alle gouverneurs en senatoren verslagen, en ik kende Steve niet. Ik ben mijn eigen strateeg, en ik was niet van plan om mijn strategieën aan te passen omdat ik tegenover de valse (‘crooked’) Hillary stond.”
De aanstelling van Bannon als campagneleider en later als strategisch adviseur heeft voor veel controverse gezorgd in de VS. Bannon was de topman van het extreemrechtse Breitbart News en wordt in sommige kringen als racistisch en gevaarlijk beschouwd. Hij is een hevige tegenstander van het “establishment” en de maatschappelijke elite, waardoor hij ook binnen de Republikeinse partij een controversiële figuur is. Critici gaan er bovendien van uit dat Bannon een ongezond grote invloed heeft op Trump, en hij wordt door sommigen zelfs smalend de “echte president” van de VS genoemd.
Vorige week raakte echter bekend dat Bannon uit de Nationale Veiligheidsraad van Trump werd gezet, nadat het nieuws dat hij toegang kreeg tot de raad eind januari nog tot veel kritiek leidde. Volgens de Amerikaanse media botert het daarenboven niet tussen Bannon en Trumps schoonzoon en raadgever Jared Kushner, die de nieuwe rechterhand van de president lijkt te worden. De aanhangers van Bannon doen Kushner af als een elitaire Democraat, die het voor Trump moeilijker zal maken om zijn beloften tegenover de arbeidersklasse waar te maken.
Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer verklaarde woensdag nog dat het “zeer gezond” is dat Trump “niet enkel berust op een monolithische groep analisten die zeggen ‘u kunt enkel dit doen en we gaan zo voortdoen'”.

Bron: Belga