Reuzenpanda’s hebben hun nieuwe Nederlandse thuis bereikt

Reuzenpanda's hebben hun nieuwe Nederlandse thuis bereikt
Reuzenpanda's hebben hun nieuwe Nederlandse thuis bereikt

De reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya zijn woensdagavond laat na een lange reis gearriveerd in Ouwehands Dierenpark. Het park in de stad Rhenen in de Nederlandse provincie Utrecht zal de komende (maximaal) vijftien jaar hun thuis zijn.
In het centrum van Rhenen juichten onder meer de mensen die naar een ‘pandaborrel’ waren geweest de vrachtwagen met daarin de panda’s toe. Maar van een massale toeloop was geen sprake. Bij de ingang van het dierenpark stonden tientallen mensen te applaudisseren en te joelen. Maar de panda’s zelf kregen ze niet te zien.
“We zijn thuis”, riep iemand gehuld in het pak van de mascotte van de dierentuin vanuit de ‘pandabus’ die met de truck was meegereden.
Restauranthouder Caspar Oldenburger had net als andere horeca-uitbaters zijn zaak opengehouden, maar ontving geen extra bezoekers. “Dat feesten zit niet zo in de Rhenenaren”, constateerde hij.
De Chinezen zijn dol op de reuzenpanda, die ze beschouwen als schattig knuffeldier. Maar de panda is bovenal een ambassadeur voor China, ingezet door Peking om banden met andere landen aan te halen. Alle panda’s zijn eigendom van de Chinese staat, en ook eventuele pandajongen blijven Chinees eigendom.
Ouwehands Dierenpark betaalt er flink voor: de Chinese overheid krijgt een miljoen dollar per jaar, het verblijf voor de panda’s kostte 7 miljoen euro. In ruil hoopt het park op hogere bezoekersaantallen.
Het publiek kan zich pas over enkele weken aan de zeldzame dieren vergapen, want ze moeten eerst in quarantaine. De datum waarop Wu Wen (het vrouwtje) en Xing Ya (het mannetje) te zien zullen zijn in hun gloednieuwe verblijf, dat de naam Pandasia heeft gekregen, is nog niet bekend.

Bron: Belga